Introductie Ragen

Stichting Ragen heeft zijn krachten gebundeld voor de realisatie van een voor Limburg en Euregio uniek en onderscheidend project Sonic Landscapes met als titel:

“De Grensmaas vertelt”.

Stichting Ragen ontleent haar naam aan het sterke, organische weefsel waarin spinnen zich verschuilen en prooien vangen. Fotograaf_Hetty_van_der_VeldenZe verbinden flinterdunne elastische draden uit het niets en verwerven zo een eigen plek in de natuur. Vaak verscholen, maar toch zichtbaar in pril zonlicht of bedekt met een laagje dauw, blijken webben unieke kunstwerkjes die zich graag laten bewonderen en ons dan glorieus laten verstillen. Voor Stichting Ragen staat eveneens het verbinden en aanwakkeren van bewondering centraal. Met het landschap Sonic Landscapes als uitgangspunt bereidt ze momenteel een proloog ”Het Maassediment” voor. Dit als onderdeel van een groot toekomstig project in België, Duitsland en Nederland (Limburg).

 

Een Sonic Landscape
Een sonic landscape baant zich een weg door een landschap waar elementen van cultureel, religieus, industrieel en militair erfgoed zichtbaar worden. Het rivierenlandschap van de Maas in de Euregio is het uitgangspunt van de eerste sonic landscape. Talentvolle klank- en beeldend kunstenaars, componisten, musici, choreografen, regisseurs en ontwerpers formeren het verhaal dat in deze omgeving thuishoort. Deze sonic landscapes op locatie geven het publiek een nieuwe kijk op wat algemeen als onze omgeving beschreven wordt en verandert de kijk op onze relatie met dagelijkse natuur en cultuur.

Platform voor klank- en toonkunst
Stichting Ragen heeft als doel uit te groeien tot een platform voor klank- en toonkunst waar lokale, nationale en internationale talenten zich verder kunnen ontwikkelen en bijdragen aan de versterking en verdere ontwikkeling van de kunsten in de Euregio.