Welkom bij de Grensmaas vertelt

Document2

De Grensmaas vertelt

Landschapsopera / Sonic Landscape

Kom luisteren naar het landschap in “De Grensmaas vertelt”, een muzikaal-theatrale ontdekkingsreis die begint in hartje Maastricht en over het Julianakanaal tot bij de grindafgraving ten noorden van Itteren leidt. Hier wordt door het Consortium Grensmaas gewerkt aan het landschap van morgen: door de rivier meer ruimte te geven worden de dorpen langs de Maas gevrijwaard van toekomstig overstromingsgevaar. Met enorme graafmachines wordt het grind uit de rivierbeddingen gedolven en via gigantische industriële zeef- en wasinstallaties op vrachtschepen geladen. Rivieren krijgen een nieuwe loop, dorpen verdwijnen en uit de bodem komen overblijfselen van vergane tijden aan het licht. Het landschap in beweging! En dat alles om over een paar jaar in de vorm van het enorme natuurgebied RivierPark Maasvallei weer teruggegeven te worden aan de rivier. Dit Rivierpark Maasvallei kan niet los worden gezien van zijn geschiedenis, zijn markante dorpen en historische steden. Het is een uitzonderlijk natuurpark met de grillige Maas in de hoofdrol.

Vanaf het moment van inscheping aan de Maasboulevard te Maastricht begint er een klinkende en theatrale ontdekkingsreis door de tijd. Na een boottocht van ongeveer een half uur maken we een wandeling over het grindwinnigsterrein tussen Voulwames en Itteren. Tijdens de wandeling krijgt het landschap letterlijk en figuurlijk een stem. Zo zal bijvoorbeeld een fanfare een requiem spelen voor het te verdwijnen dorp Herbricht, we horen de bronnen van de Maas, zien een pas-de-deux voor twee graafmachines en zijn getuige van een gesprek tussen grindinstallatie, blaaskwartet en sopraan. En niet te vergeten: we horen 10 meter onder het steen een strijkkwartet met rietvogels improviseren. Na een wandeling van in totaal ongeveer anderhalf uur komen we op Hoeve Hartelstein waar een consumptie klaarstaat, want de dichter Willem Kloos wist het al: “Natuur is mooi, maar je moet er iets bij te drinken hebben”.

Stichting Ragen (van “rag”: spinrag, weefsel) ontwikkelt hiermee haar eerste Sonic Landscape; een klinkend landschap, een nieuwe manier om het landschap te ervaren. Door middel van geluidskunst en muziek worden verleden, heden en toekomst van een landschap hoorbaar gemaakt. Voor iedereen die van kunst, natuur en buitenlucht houdt.

Stichting Ragen is een unieke samenwerking aangegaan met het Consortium Grensmaas BV. Het Consortium is de uitvoerder van de hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling en grindwinning tussen Maastricht en Roosteren. Samen met het team van het Consortium wordt het gebied ingericht en aangepast als podium voor “De Grensmaas vertelt”.

 

.